Start                gastenboek             Weblog

             English                Espanol 

                               Nederlands        vragen?       

                  Italiano         Literatuur

 

Focolare.net

Een kritische kijk op een religieuze sekte

    Brieven                  Gesprekken       

       Downloads                Links              

Gewijzigd: oktober 2014      Bezoekers:

 
         
   

 

 

 

 

 

 

Inmiddels staan mensen uit ItaliŽ, ScandinaviŽ, Engeland, ArgentiniŽ, Amerika, Duitsland, BelgiŽ en Nederland en nog meer landen met elkaar in contact. Steeds hoor je een heel persoonlijk verhaal, maar ook is er een rode draad. Mensen hebben na jaren eindelijk hun vrijheid terug gevonden en ze zijn gelukkig. Zij vertellen over de onvrijheid en manipulatie in de focolare beweging, die structureel is en niet het gevolg van een slecht functioneren van een enkeling die het Ideaal niet heeft begrepen. We horen dat mensen ook in God kunnen geloven, beter zelfs nu er niemand meer uit Rome elke dag belt om het gesprek met God te verstoren. Velen zeggen dat ze uit het Focolare moesten gaan om echt zichzelf te kunnen worden.

De tijd na het Focolare is moeilijk, maar het helpt als je er over kunt praten met mensen die hetzelfde hebben doorgemaakt en nog doormaken. Daarom nodigen we je uit om vrijblijvend en (indien gewenst)  anoniem contact op te nemen met ons, via e-mail focolarenet@mail.com of via ons gastenboek. Het is niet de bedoeling dat we jouw verhaal op deze website zetten, ook al zul je hier inmiddels wel veel verhalen van anderen kunnen lezen. Wat je ons mailt blijft geheel privť en zal nooit zonder jouw toestemming worden gepubliceerd.  Samen kunnen we ontdekken hoe je je leven weer op kunt pakken als je na je leven in de Focolare beweging weer op eigen benen staat.

Na 2007 hebben veel mensen van verschillende zones  de beweging verlaten. Hiervoor zijn meerdere redenen, maar ťťn van de belangrijkste is dat deze mensen zich bewust zijn geworden van het grote verschil tussen de boodschap van Chiara en de manier waarop de focolare organisatie te werk gaat. Veel goede inzichten van het begin zijn overwoekerd door een uitgebreide bureaucratie in de top van de organisatie. Hierdoor wordt het gebruik van geld en macht steeds belangrijker en dit gaat ten koste van de individuele mensen binnen de beweging.

Toen ik zelf (na 20 jaar) in 1998 de beweging verliet, heb ik deze signalen ook persoonlijk gezien en opgevangen, maar in de jaren die sindsdien zijn verlopen, is dit allemaal veel sterker geworden, misschien doordat Chiara zelf steeds minder greep kreeg op de organisatie. Ik  wil graag mensen uit Nederland en BelgiŽ uitnodigen om hierover van gedachten te wisselen met het webteam, via het gastenboek of e-mail.


Waarom bestaat deze website?

Een aantal jaren geleden het ik het grote geluk om Moeder Theresa van Calcutta te ontmoeten in Nederland. Met een beetje trots in mijn stem vertelde ik haar dat ik een Gen was, dat ik bij het Focolare hoorde en ook voor God wilde leven. Zij keek me aan en zei me: "Er is veel meer in het leven dan Gen zijn of bij het Focolare horen...

Op dat moment was ik erg verbaasd, want geloofde dat er niets groter of mooier was dan het Focolare Ideaal. Nu pas begrijp ik de betekenis van haar woorden. Het is de vreugde om eenvoudig van Jezus te houden, zonder structuren of slogans, zonder organisatie en zonder dogma's wat ik in mijn hart wil bewaren. Ik wil de structuren, de begrenzing en de regels van het Focolare achter me laten. Deze website wil laten zien dat je vreugde kunt vinden nadat je het Focolare hebt verlaten en dat je nog steeds van God kunt houden. De vreugde die ik nu ken is van een vrij mens. Helaas zijn weinig vrije mensen in de beweging aanwezig en kun je ook niet vrij over alles praten. Zoals iemand me laatst nog zei: Om zelf te kunnen leven moest ik de Focolare beweging verlaten... 

Lees verder...                                           

Images supplied by: Free images